zaterdag 29 oktober 2016

Kunnen honden tellen?

De baas draait, 1, 2, 3.. ik kom!
In eerste instantie denk je natuurlijk van niet, vaak zijn de uitvoeringen waarbij een dier kan tellen gewoon trucjes waarbij het dier net zo vaak tikt of blaft tot het van de baas een seintje krijgt dat het goed is.

Maar toch ben ik van mening dat een hond wel degelijk kan tellen, of in elk geval goed de tijd kan inschatten.

Er zijn veel voorbeelden voor te vinden. Zo zijn wij vaak geneigd een commando te herhalen als de hond niet meteen reageert.. een hond weet hoe vaak jij roept voordat je echt boos wordt en dus hoeveel tijd hij nog heeft voordat ie echt moet komen...

Zelf heb ik dat ook ervaren, de eerste keer dat ik bij een hond de zit en wacht oefening trainde was me verteld dat je beter even kunt wachten voordat je je hond echt roept om te voorkomen dat je hond gaat anticiperen op het feit dat jij je naar hem omdraait.  Hij moet immers wachten tot jij het commando geeft om te komen.  Dus ik telde altijd even tot 3 en dan riep ik hem.
Omdat mijn hond dit een moeilijk onderdeel vond en ik zeker wou zijn dat hij het op zijn examen goed zou doen ging ik eens iets verder weg dan nodig voor het examen en ik nam me voor eens tot 5 te tellen voordat ik hem riep. 
Je raad het vast al, ik draaide me naar hem toe, telde voor mezelf 1, 2, 3.. en mijn hond sprong blij op en kwam naar me toe!  Want ik telde altijd tot 3. (uiteraard gewoon voor mezelf, zonder geluid)

En zo zijn er nog veel meer voorbeelden te vinden dat honden enorm goed kunnen anticiperen.

Als de baas nog 1 keer roept moet ik echt komen...
Bij het aanleren van nieuwe oefeningen kun je dan het beste ook zoveel mogelijk variëren, binnen de mogelijkheden natuurlijk.  Een af en blijf oefening moet je vanaf het begin zoveel mogelijk variëren met afstand en tijdsduur zodat je hond leert dat het echt om dat commando of gebaar gaat waar hij op moet letten.

En geef een commando maar 1 keer! 
Zo leert je hond dat het gewoon meteen moet reageren.  Uiteraard moet alles goed aangeleerd worden dus je houdt het in het begin simpel en natuurlijk altijd in een veilige omgeving zodat je hond veilig fouten kan en mag maken. 
Maar zodra het kwartje begint te vallen moet je gaan variëren, soms ietsje moeilijker maar daarna ook weer makkelijker, iets korter of iets langer volhouden. Kleine stapjes maken zodat je hond veel kans op succes heeft en je zeker weet dat jullie elkaar goed begrijpen.