zaterdag 2 juli 2016

Wist je dat alle teefjes schijnzwanger worden?

Deze keer een blog over de loopsheid bij een teef.
Ik merk om me heen dat lang niet iedereen goed op de hoogte is van hoe dat nou verloopt.

De meest gemaakte fout bij loopsheid is dat men denkt dat als het bloeden na een kleine 1,5 a 2 week stopt de loopsheid voorbij is. Niets is minder waar, als het bloeden minder wordt is de vruchtbaarheid juist op het hoogtepunt en zal uw teefje zich graag laten dekken.

De hele cyclus van een teef bestaat uit 4 fases, waarbij we de 1e 2 samen loopsheid noemen.
Duidelijk gezwollen vulva van loopse teef
(Ik ga bij onderstaande uit van de gemiddelde teef met een normale loopsheid)

Eerst wordt de hond loops, ze verliest bloed en de vulva begint te zwellen. Dit is de voorbereidende fase op een vruchtbaarheid. De baarmoeder maakt zich klaar om de bevruchte eitjes op te vangen. 
Deze fase duurt meestal 1 a 2 weken.

Daarna wordt het bloeden lichter van kleur en wordt het ook veel minder, stopt soms helemaal. De eisprong vindt nu plaats en de teef zal zich nu ook laten dekken als er een reu langs komt.
Deze fase duurt doorgaans een week.

Aan het eind van de 3e fase worden de pups geboren
De 3e fase is die van de dracht. In tegenstelling tot bij bijv. mensen is een teef in deze fase van de cyclus hormonaal altijd drachtig, ook als er geen dekking plaats gevonden heeft. Als de teef gedekt is ontwikkelen nu de eitjes zich tot pups. Deze fase duurt 9 weken. 
Bij een echt drachtige teef worden na zo'n 9 weken de pups geboren. Bij een teef die schijndrachtig is keert normaal gesproken nu de rust in het lichaam weer terug.  Soms kan je aan het eind van deze fase problemen krijgen met melkgift of het verzamelen van speeltjes.

De laatste fase is een rustfase voor het lichaam. 
Hoe lang deze fase duurt hangt heel erg af van de teef. Gemiddeld genomen zal het zo'n 3 a 4 maanden zijn.

Het feit dat een teef altijd schijndrachtig wordt is een handig trucje van de natuur.  De hond leeft oorspronkelijk immers in roedels en doordat alle teefjes in zo'n groep doorgaans tegelijk loops zijn kunnen ze ook samen voor de pups zorgen.  Zo hebben de pups meer kans. 

In de huidige maatschappij is dat natuurlijk minder handig. De meeste honden wonen gewoon als huishond in het gezin en dan zijn er helemaal geen pups om te verzorgen. Gelukkig verloopt de schijndracht bij de meeste teefjes ook rustig en probleemloos. Je merkt er als baas vaak niets van.

Helaas zijn er ook teefjes die wel heel veel last hebben, sommigen pas aan het eind als ze een denkbeeldig nest maken en speeltjes verzorgen en bewaken als hun pups. Maar ze kunnen ook al meteen vanaf het begin last hebben van de hormonen, zich zwanger gedragen, dikker en zwaarder worden, ze kunnen melk gaan geven en soms zelfs een fase doorlopen wat lijkt op weeën. 

Als uw teef een beetje last van schijndracht heeft kun je het beste zo min mogelijk aandacht eraan schenken, speeltjes opruimen en zorgen voor voldoende afleiding. Dan is het meestal zo over.
Puur Schijnzwanger

Heeft uw teef echt veel last, zeker als ze ook melk gaat geven, is het raadzaam om natuurlijke middelen te gebruiken om de symptomen tegen te gaan.  De melkgift is namelijk niet zonder risico voor uw teef. Er kunnen ontstekingen ontstaan.  Als uw teef gezwollen melkklieren heeft of melk geeft is het belangrijk goed in de gaten te houden dat alles soepel blijft en u geen harde platen voelt.
Wij raden bij deze teefjes Puur Schijnzwanger aan.  Een natuurlijk middel wat de symptomen van de schijndracht onderdrukt en ervoor zorgt dat uw teef beter in haar vel komt te zitten.

Kan een hond ook loops zijn zonder bloedverlies?
Ja zeker kan dat. Er zijn teefjes die niet tot nauwelijks bloeden.
Er zijn ook teefjes die rustig wat druppelen maar ook teefjes die heel veel verliezen.  Dat verschilt per teef en per loopsheid.  Mijn ervaring is dat de 1e loopsheid van een jonge teef het heftigste is, zeker qua hoeveelheid wat ze verliest. En daarna wordt het minder.  Maar ook dit verschilt per teef.

Tijdens de loopsheid doen mensen vaak een loopsheidbroekje aan bij de teef, om de druppels op te vangen.  Zelf vindt ik dat maar ondingen en kan ik me niet voorstellen dat het erg prettig zit. Veel teefjes accepteren deze broekjes ook niet goed en plukken eraan en blijven schuren...
Daarom raden wij de SnuggEase hondenluier aan, ook bij loopsheid.  Wij plakken daar dan gewoon een maandverband in voor mensen zodat de luier zelf redelijk schoon blijft. Zo kan het een hele loopsheid mee (natuurlijk regelmatig het maandverband vervangen) en na afloop was je het dan een keer en dan is het weer klaar voor gebruik voor de volgende loopsheid.
Deze luiers zitten veel comfortabeler, worden goed geaccepteerd en zijn praktisch in gebruik.
De luier slijt wel wat sneller door gebruik van de plakstrip van het maandverband maar als u het alleen voor loopsheid gebruikt is dat niet zo'n punt. Bij mijn teefje gaat het al 8 loopsheden goed.
Onze Aismee draagt de SnuggEase luier als ze loops is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten